Ingrediente:
750 gr faina
1 plic drojdie
300 gr lapte caldut
5 linguri de zahar
5 galbenusuri ou
1 pachet de unt
coaja de la o portocala
2 plic zahar vanilat
Siropul
1 ceasca cu zahar
2 cesti cu apa
2 linguri miere
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, amestecata cu o lingurita cu zahar si se lasa la dospit 10 – 15 min.
Galbenusurile le frecam cu un varf de sare.Punem la foc laptele,zaharul si zaharul vanilat.Cand este caldut adaugam untul si tinem pe foc mic pana se topeste.Tragem de pe foc si lasam la racit.Dupa ce s-a racit punem coaja de portocala,galbenusurile si amestecam pana se incorporeaza bine.Aceasta compozitie o turnam in bolul cu faina si framantam pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.Se lasa la crescut,acoperit aproximativ 30 minute.
Luam bucati din aluat si formam suluri potrivit de groase dupa care formam opturile.
Punem hartie de copt in tava,asezam mucenicii si dam la cuptor la 180 gr pana se rumenesc bine(~20 minute).
Siropul
Punem toate ingredientele pe foc si lasam la fiert ~ 5 minute pana ce siropul se leaga.Cand mucenicii s-au racit ii inmuiem in siropul fierbinte, apoi ii asezam intr o tava si turnam restul siropului peste ei.Presaram nuca macinata.
Se pot servi calzi sau reci.
Pofta buna!
[…] Photo: aromedinbucatarie.wordpress.com […]